In mijn diëtistepraktijk kan je met heel wat voeding gerelateerde problemen en/of vragen terecht.
Voedingsadviezen bij:
- Overgewicht
- Bariatrische ingreep o.a. gastric bypass, sleeve, …
- Kinderen en jongeren
- Diabetes of gestoorde glycemie (zie diabeteseducatie)
- IBS of prikkelbare darmen (zie laag Fodmap)
- Sporters
- Ondergewicht
- Hart-en vaatziekten ( o.a. verhoogde cholesterol en/of triglyceriden, hoge bloeddruk)
- Chronische nierinsufficiëntie
- Nabehandeling maagverkleining o.a. gastric bypass, gastric sleeve
- Maag-darmklachten (o.a. diarree, constipatie, reflux, …)
- Voedingsintoleranties vb. gluten, lactose, fructose, …
- Leverproblemen (steatose)
- Gezond vegetarisme
- Zwangerschap
Multidisciplinaire aanpak bij:
- Begeleiding van Emotie eten (zie traject)
- Eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia, binge eating disorde
Vermagering
In de praktijk bieden we je verschillende werkwijzen aan om op een haalbare en een duurzame manier gewichtsverlies te bereiken:
- Individuele sessies (je boekt beurt per beurt): Op basis van een intakegesprek bouwen we aan een gezond eetgedrag met haalbare en persoonlijke adviezen. We starten vanuit je eigen eetpatroon
- Je verkiest een traject (10 sessies): Good Food-Good Mood traject
- Starten met een proteïnedieet en vervolgens een goede begeleiding naar gezonde en evenwichtige voeding.
- Een gecombineerde aanpak naar duurzame gedragsverandering met diëtiste & beweegcoach en/of psychotherapeute.
Diabeteseducatie
Ik heb mij als diëtiste gespecialiseerd tot diabeteseducator om mensen met diabetes te begeleiden en op te volgen in al de aspecten o.a. ziekte inzicht, bloedwaarden, medicatie, voeding, rijbewijs, …
Pre-diabetes
Wanneer bij nuchtere bloedafname de bloedsuiker zich tussen 100 en 125mg/dl bevindt wijst dit mogelijks op het ontwikkelen van diabetes type 2. Onder het moto “beter voorkomen dan genezen” is het verbeteren van je levensstijl (voeding, beweging, overgewicht) de eerste belangrijke maatregel. De diëtiste is jouw coach om hier samen op een haalbare manier aan te werken.
Voortraject diabetes
Wanneer bij nuchtere bloedafname de bloedsuiker hoger of gelijk is aan 126 mg/dl wijst dit op diabetes type 2. Hierbij vormt een aangepaste voeding (en beweging) een belangrijke pijler in de behandeling van diabetes. Echter voeding bij diabetes heeft een grote evolutie gekend en het vroeger strenge “diabetesdieet” is achterhaald. De huidige nadruk ligt dan ook op een gezonde en gevarieerde voeding met extra aandacht voor kennis betreft belang van vezels, soorten koolhydraten en vetten.
Zorgtraject diabetes
Bij diabetesontregeling kan de huisarts u doorverwijzen naar een diabetesspecialist. Deze stelt de medicatie op punt en kan beslissen een zorgtraject diabetes op te starten en dit biedt verschillende voordelen (zie flyer) in de diabetesbehandeling waaronder gratis diabeteseducatie.
Uitgebreide info: DOWNLOAD FLYER
Hoe een begeleiding opstarten?
- Breng bij voorkeur je laatste bloeduitslag mee
- Voorschrift van je arts (of endocrinoloog) voor dieetbegeleiding en/of diabeteseducatie met (gedeeltelijke) terugbetaling. Hierop zal aangegeven worden of je over een “voortraject diabetes” of “zorgtraject” beschikt.
Download – Voorschrift(en) door huisarts te laten invullen
Als diëtiste is mijn missie mensen te begeleiden naar een blijvend gewichtsverlies en betere leefstijl dan bij de start.
Proteïnedieet
Als diëtiste is mijn missie mensen te begeleiden naar een blijvend gewichtsverlies en betere leefstijl dan bij de start. Elk dieet, dus ook een proteïnedieet, eindigt met het aanpassen van de eet- en leefgewoonten en komen we samen tot een gezonde en gevarieerde voeding.
Wat is een proteïnedieet?
Een proteïnedieet is een laag calorisch dieet met maaltijdvervangers waarin de aanvoer van koolhydraten en vetten tot een minimum herleid wordt. Het proteïnedieet werkt in verschillende fasen. Stapsgewijs worden in de loop van het dieet verschillende voedingsmiddelen opnieuw heringevoerd en proteïneporties volledig afgebouwd.
Het volgen van een proteïnedieet vraagt een professionele aanpak. Dit wil zeggen niet op eigen houtje, maar onder begeleiding van arts en diëtiste. Een proteïnedieet start met een bloedonderzoek bij de huisarts om contra-indicaties uit te sluiten.
Resultaat
Een snelle gewichtsdaling is het fijn resultaat van een proteïnedieet, MAAR ook de valkuil!:
Ja, het proteïnedieet kan leiden tot een spectaculair gewichtsverlies. Neen, het behouden van dit nieuwe gewicht wordt niet gegarandeerd. Dat is jouw taak!
Ik kan niet genoeg hameren op het belang van doorlopen alle fasen, ook stabilisatie- en onderhoudsfase! We zien al te vaak mensen die dit dieet in het verleden hebben gedaan, maar zonder begeleiding, of gestopt zijn in de strikte fase…. Of gestopt zijn nadat er (weer) iets is tussen gekomen en de fut eruit was…..
Stabilisatie houdt in dat je de nieuwe voedingsgewoonten verder toepast. Uiteraard zien we het als onze taak om je hierin te coachen en te begeleiden. Ben je bereid al de stappen te doorlopen? Alsook te werken aan gewichtsbehoud? Dan levert deze methode zeer mooie resultaten op.
Uit de ban van emo-eten
Ga jij ook knabbelen als je gestresseerd of verdrietig bent?
Omdat je het wel écht verdient hebt?
Stop jij ook weleens iets in je mond zonder dat je het doorhebt?
Laag-Fodmap
Er is sprake van IBS (het prikkelbare darm syndroom of spastische darmen) als je gedurende een zestal maanden buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik hebt, met daarbij één of meer van de volgende klachten: een opgeblazen gevoel en/of krampen, winderigheid, een wisselend ontlastingspatroon (geregeld diarree en/of verstopping of een afwisseling van beide). Soms gaat het gepaard met andere klachten zoals misselijkheid, minder goed verteren van voedsel en herhaaldelijk boeren (dyspepsie), moeheid, …Onderzoeken hebben andere diagnoses uitgesloten.
Het laag-FODMAP- dieet kan de klachten bij prikkelbare darm syndroom aanzienlijk verminderen. FODMAP is een verzamelnaam voor een divers aantal koolhydraten (o.a. fructanen, galactanen, lactose, fructose en polyolen) die dagelijks in onze voeding aanwezig zijn. Ze worden slecht opgenomen in de dunne darm waardoor ze de dikke darm bereiken. Doordat de FODMAP’s niet of onvoldoende opgenomen zijn trekken ze vocht aan wat de darmen doet uitzetten. Bovendien fungeren ze in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Door het aanwezige vocht en de gassen verhoogt de druk in de darmen met allerlei buikklachten tot gevolg o.a. opgeblazen gevoel, diarree, krampen, buikpijn, constipatie, winderigheid, ….
Door de FODMAP’s uit de voeding te weren gaan de klachten verminderen. Na een eliminatie van 4à6 weken worden de FODMAP’s geleidelijk terug geïntroduceerd in de voeding. Op die manier kunnen we de boosdoeners identificeren. Gelukkig ben je meestal niet gevoelig aan alle FODMAP’s.
Kinderen & jongeren
Het aantal kinderen en jongeren met overgewicht neemt nog steeds toe. Sinds 1 april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen (6 t.em. 17 jaar) met overgewicht of obesitas.
De behandeling bestaat uit 10 individuele consultaties, gedurende 2 jaar. Ze start met een intakegesprek van 60 minuten om vast te stellen of het kind aan de voorwaarden van overgewicht of obesitas beantwoordt. Als dat het geval is, dan heeft het kind daarna nog recht op:
-
5 zittingen van 30 minuten in het 1e jaar van de behandeling
-
4 zittingen van 30 minuten in het 2e jaar van de behandeling.
Goed om weten:
-
De ouders mogen bij de zittingen aanwezig zijn.
-
Er kan ook een zitting plaatsvinden met alleen de ouders.
Wat mag je verwachten?
Op een speelse en haalbare manier, die gemakkelijk in te passen is in elk gezin stimuleren we het maken van gezonde keuzes. Geen verboden lijstjes, maar met goed en lekker eten bereiken we een gezond gewicht. Receptideetjes helpen het hele gezin vrolijk op weg. Want elk kind verdient een gezonde toekomst!
Suikeranalyse
Dit is een nieuwe manier van werken waardoor het effect van voedingsaanpassingen onmiddellijk meetbaar wordt. Door middel van een glucosesensor die op je arm geplaatst wordt en een applicatie op je smartphone, krijg je 14 dagen lang een continue suikermeting van je bloed. Door een suikeranalyse krijg je verschillende inzichten in de manier waarop jouw lichaam met suikers omgaat. Door de sensor kunnen we bekijken wanneer je bloedsuikerspiegel hoog piekt en je lichaam in vetopslag gaat of net laag daalt en daardoor constante honger of craving naar suikers verklaart. Op korte termijn krijgen we een beeld wat voeding, beweging, slaaptekort, stress met je lichaam zoal doet. Een betere suikerverwerking zal op lange termijn leiden tot een lager gewicht, meer energie, een gezonder lichaam, …
Hoe gaat dit in zijn werk?
En suikeranalyse duurt in totaal 14 dagen.
FASE 1 – Week 1 dat je de glucosesensor draagt gaan we alles in kaart brengen. Je doet eerst wat je gewend bent van te doen, ga je voornamelijk registreren wat je eet, hoeveel je beweegt, of je goed slaapt,… Deze gegevens worden samen met de gemeten waarden besproken tijdens een tussentijds consult en belangrijke voedingsaanpassingen worden besproken. (ca 60 minuten.)
FASE 2 – Week 2 ga je met nieuwe inzichten, voedingsaanpassingen, beweging aan de slag met als doel de suikerspiegels stabieler te houden met als gevolg betere controle over jouw gewicht, betere nachtrust, minder energiedips, minder hoofdpijn, minder craving in zoet, … . Bij een evaluatieconsult van (ca 40 min) op het einde van de suikeranalyse worden de laatste resultaten/inzichten besproken.
Voordelen van een suikeranalyse:
- Meten = weten. Heel efficiënte aanpak om verder op te bouwen.
- Je leert je lichaam écht beter kennen!
- Inzicht krijgen in voeding zal helpen bij het bereiken en onderhouden van jouw doelen.
Totale investering: 210 euro
Heb je vragen of wens je een afspraak?
Inne Verbist GCV (Diëtiste – Diabeteseducator)
T 0475 59 17 29
hallo@inneverbist.be
Aarschotsesteenweg 172B
2230 Ramsel
BE0687.748.311
Niet 24 u vooraf geannuleerde consulten worden aangerekend.