In mijn diëtistepraktijk kan je met heel wat voeding gerelateerde problemen en/of vragen terecht.
Voedingsadviezen bij:
- Overgewicht of ondergewicht
- Kinderen en jongeren met gewichtsproblemen
- Diabetes of gestoorde glycemie (zie diabeteseducatie)
- Jongeren of volwassenen met een eetstoornis
- IBS of prikkelbare darmen (zie laag Fodmap)
- Hart-en vaatziekten ( o.a. verhoogde cholesterol en/of triglyceriden, hoge bloeddruk)
- Chronische nierinsufficiëntie
- Nabehandeling maagverkleining o.a. gastric bypass, gastric sleeve
- Maag-darmklachten (o.a. diarree, constipatie, reflux, …)
- Voedingsintoleranties vb. gluten, lactose, fructose, …
- Leverproblemen (steatose)
- Gezond vegetarisme
- Zwangerschap
Multidisciplinaire aanpak bij (je kan steeds terecht bij onze psychologen van Kers&Pit):
- Begeleiding van Emotie
- Eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia, binge eating disorder
Begeleiding
In de praktijk bieden we je verschillende werkwijzen aan om op een haalbare en een duurzame manier gezondere eetgewoonten te bereiken:
- Individuele sessies (je boekt beurt per beurt): Alles start met een intakegesprek (75 min) en 1 opvolgconsult (40 min). Op basis van deze 2 uitgebreide consulten heb je al heelwat tips & trics vergaard om te bouwen aan een gezond eetgedrag met haalbare en persoonlijke adviezen.
- Vanaf consult 3 gaan we meestal over naar kortere vervolgconsulten (30 min). Deze zijn aan een voordeliger tarief via een 5 of 10 beurtenkaart.
- Je verkiest een traject
Meer info zie werkwijze en tarieven
Diabeteseducatie
1 op 10 heeft diabetes, 1 op 3 weet het nog niet
Ik heb mij als diëtiste gespecialiseerd tot diabeteseducator om mensen met diabetes te begeleiden en op te volgen in al de aspecten o.a. ziekte inzicht, uitleg bloedwaarden, werking medicatie, mogelijke preventieve onderzoeken, leefstijlaanpassingen betreft voeding en beweging, aangepast rijbewijs, … dit om het zelfmanagement te verbeteren en de kans op acute en chronische verwikkelingen aanzielijk te verminderen.
Pre-diabetes:
Elke mutualiteit biedt tussenkomst bij dieetadvies via een RIZIV-erkend diëtiste.
Wanneer bij nuchtere bloedafname de bloedsuiker zich tussen 100 en 125mg/dl bevindt wijst dit mogelijks op het ontwikkelen van diabetes type 2. Onder het moto “beter voorkomen dan genezen” is het verbeteren van je levensstijl (voeding, beweging, overgewicht) de eerste belangrijke maatregel. De diëtiste is jouw coach om hier samen op een haalbare manier aan te werken.
DOE DE DIABETES RISICOTEST: https://www.gezondheidskompas.be/
Diagnose diabetes:
Uw huisarts start een opstarttraject diabetes dit geeft bijkomend recht op 2u diabeteseducatie en 1u dieetadvies per kalenderjaar.
Wanneer 2x bij nuchtere bloedafname de bloedsuiker hoger of gelijk is aan 126 mg/dl wijst dit op de diagnose diabetes type 2. Hierbij vormt een aangepaste voeding (en beweging) een belangrijke pijler in de behandeling van diabetes om ernstige chronische verwikkelingen te vermijden. De huidige nadruk ligt dan ook op een gezonde en gevarieerde voeding met extra aandacht voor beweging.
Zorgtraject diabetes:
Gratis 2,5u diabeteseducatie en 1u dieetadvies
Bij diabetesontregeling kan de huisarts u doorverwijzen naar een diabetesspecialist. Deze stelt de medicatie op punt en kan beslissen een zorgtraject diabetes op te starten en dit biedt verschillende voordelen (oa zelfzorgmateriaal) in de diabetesbehandeling waaronder ook gratis diabeteseducatie.
Uitgebreide info over diabetes: http://www.diabetes.be
Hoe een begeleiding opstarten?
- Breng bij voorkeur je laatste bloeduitslag mee
- Voorschrift van je arts voor dieetbegeleiding en/of diabeteseducatie. Hierop zal aangegeven worden of je over een “opstarttraject diabetes” of “zorgtraject” beschikt.
Download – Voorschrift(en) door huisarts te laten invullen
Als diëtiste is mijn missie mensen te begeleiden naar een blijvend gewichtsverlies en betere leefstijl dan bij de start.
Proteïnedieet
Als diëtiste is mijn missie mensen te begeleiden naar een blijvend gewichtsverlies en betere leefstijl dan bij de start. Elk dieet, dus ook een proteïnedieet, eindigt met het aanpassen van de eet- en leefgewoonten en komen we samen tot een gezonde en gevarieerde voeding.
Wat is een proteïnedieet?
Een proteïnedieet is een laag calorisch dieet met maaltijdvervangers waarin de aanvoer van koolhydraten en vetten tot een minimum herleid wordt. Het proteïnedieet werkt in verschillende fasen. Stapsgewijs worden in de loop van het dieet verschillende voedingsmiddelen opnieuw heringevoerd en proteïneporties volledig afgebouwd.
Het volgen van een proteïnedieet vraagt een professionele aanpak. Dit wil zeggen niet op eigen houtje, maar onder begeleiding van arts en diëtiste. Een proteïnedieet start met een bloedonderzoek bij de huisarts om contra-indicaties uit te sluiten.
Resultaat
Een snelle gewichtsdaling is het fijn resultaat van een proteïnedieet, MAAR ook de valkuil!:
Ja, het proteïnedieet kan leiden tot een spectaculair gewichtsverlies. Neen, het behouden van dit nieuwe gewicht wordt niet gegarandeerd. Dat is jouw taak!
Ik kan niet genoeg hameren op het belang van doorlopen alle fasen, ook stabilisatie- en onderhoudsfase! We zien al te vaak mensen die dit dieet in het verleden hebben gedaan, maar zonder begeleiding, of gestopt zijn in de strikte fase…. Of gestopt zijn nadat er (weer) iets is tussen gekomen en de fut eruit was…..
Stabilisatie houdt in dat je de nieuwe voedingsgewoonten verder toepast. Uiteraard zien we het als onze taak om je hierin te coachen en te begeleiden. Ben je bereid al de stappen te doorlopen? Alsook te werken aan gewichtsbehoud? Dan levert deze methode zeer mooie resultaten op.
Uit de ban van emo-eten
Ga jij ook knabbelen als je gestresseerd of verdrietig bent?
Omdat je het wel écht verdient hebt?
Stop jij ook weleens iets in je mond zonder dat je het doorhebt?
Laag-Fodmap
Er is sprake van IBS (het prikkelbare darm syndroom of spastische darmen) als je gedurende een zestal maanden buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik hebt, met daarbij één of meer van de volgende klachten: een opgeblazen gevoel en/of krampen, winderigheid, een wisselend ontlastingspatroon (geregeld diarree en/of verstopping of een afwisseling van beide). Soms gaat het gepaard met andere klachten zoals misselijkheid, minder goed verteren van voedsel en herhaaldelijk boeren (dyspepsie), moeheid, …Onderzoeken hebben andere diagnoses uitgesloten.
Het laag-FODMAP- dieet kan de klachten bij prikkelbare darm syndroom aanzienlijk verminderen. FODMAP is een verzamelnaam voor een divers aantal koolhydraten (o.a. fructanen, galactanen, lactose, fructose en polyolen) die dagelijks in onze voeding aanwezig zijn. Ze worden slecht opgenomen in de dunne darm waardoor ze de dikke darm bereiken. Doordat de FODMAP’s niet of onvoldoende opgenomen zijn trekken ze vocht aan wat de darmen doet uitzetten. Bovendien fungeren ze in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Door het aanwezige vocht en de gassen verhoogt de druk in de darmen met allerlei buikklachten tot gevolg o.a. opgeblazen gevoel, diarree, krampen, buikpijn, constipatie, winderigheid, ….
Door de FODMAP’s uit de voeding te weren gaan de klachten verminderen. Na een eliminatie van 4à6 weken worden de FODMAP’s geleidelijk terug geïntroduceerd in de voeding. Op die manier kunnen we de boosdoeners identificeren. Gelukkig ben je meestal niet gevoelig aan alle FODMAP’s.
Kinderen & jongeren
Het aantal kinderen en jongeren met overgewicht neemt nog steeds toe. Sinds 1 april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen (6 t.em. 17 jaar) met overgewicht of obesitas op voorschrift van de huisarts.
De behandeling bestaat uit 10 individuele consultaties, gedurende 2 jaar. Ze start met een intakegesprek van 60 minuten om vast te stellen of het kind aan de voorwaarden van overgewicht of obesitas beantwoordt. Als dat het geval is, dan heeft het kind daarna nog recht op:
-
5 zittingen van 30 minuten in het 1e jaar van de behandeling
-
4 zittingen van 30 minuten in het 2e jaar van de behandeling.
Goed om weten:
-
De ouders mogen bij de zittingen aanwezig zijn.
-
Er kan ook een zitting plaatsvinden met alleen de ouders.
Wat mag je verwachten?
Op een speelse en haalbare manier, die gemakkelijk in te passen is in elk gezin stimuleren we het maken van gezonde keuzes. Geen verboden lijstjes, maar met goed en lekker eten bereiken we een gezond gewicht. Receptideetjes helpen het hele gezin vrolijk op weg. Want elk kind verdient een gezonde toekomst!
Eetstoornis herstel
In onze maatschappij worden we overrompelt met oncorrecte voedingsinformatie, alsook (triggerende) informatie over gezondheid en lichamen. Door allerlei oorzaken kan er een moeilijke relatie met voeding ontstaan (o.a. weinig eten, verboden voedsel, eetbuien, …).
Via individuele consultaties gaan we samen op zoek naar hoe we opnieuw rust rond voeding kunnen creëren. We starten steeds bij wat er voor jou lukt voor en zetten samen stappen om een gezonde en gevarieerde levensstijl op te bouwen en om jouw relatie met voeding te herstellen.
Een eetstoornis beïnvloed vaak het hele systeem, het hele gezin en de omgeving van de persoon. Hierdoor werk ik multidisciplinair met psycholoog en/of begeleidende arts. Heel wat van mijn cliënten worden begeleid door gespecialiseerd klinisch psychologe Anouschka Meuris.
De strijd tegen een eetstoornis is als een oorlog. Er zijn talloze gevechten, en soms verlies je er misschien één. Maar geef niet op, want de echte overwinning ligt in het voortzetten van de strijd. Elke keer als je opstaat na een gevecht, vergroot je de kans om de strijd te winnen. Hulp vragen is altijd moeilijk, maar samen gaan we ervoor!
Heb je vragen of wens je een afspraak?
Inne Verbist GCV (Diëtiste – Diabeteseducator)
T 0475 59 17 29
hallo@inneverbist.be
Aarschotsesteenweg 172B
2230 Ramsel
BE0687.748.311
Niet 24 u vooraf geannuleerde consulten worden aangerekend.