"Je gezond voelen is veel belangrijker dan dat getal op de weegschaal"

– K.V. –

Al van in mijn latere tienerjaren kamp ik met een te hoog gewicht en een ongezonde levensstijl. Dit niet enkel qua voeding maar vooral te weinig actief zijn. Vroeger merkte ik daar niet echt meteen gezondheidsproblemen van en dus aanvaardde ik het maar dat ik wat breder was dan de meeste mensen. Ik had mij daar bij neergelegd. Tot twee jaar geleden er twee dingen gebeurden 

In de winter van 2020 had ik last van enorme dip, ik liet voor zekerheid bloed trekken want ik dacht dat ik weer het jaarlijks vitaminetekort had. Maar toen kwam het resultaat dat ik pre-diabetes had.  

De dokter verwees mij toen door naar een diëtiste. Zo kwam ik bij Inne terecht.  

Op een donderdagavond in maart kwam ik bij haar op gesprek en ik was onder de indruk. Vooral over hoe slecht het met mijn gezondheid ging. Dit was enkele dagen voor de corona in België helemaal uitbrak en we in lockdown zaten.  

Ik besloot dat het tijd was om er nu echt iets aan te doen. Ik vond mezelf als 25-jarige te jong om al met suikerziekte te maken te krijgen. Ook met de corona waaruit bleek dat vooral zwaarlijvige mensen in de kliniek belandde zette mij tot nadenken. De diëten die ik vroeger probeerde leverde uiteindelijk het tegenovergestelde op wat ik voor ogen had. Ik at te weinig waardoor ik honger kreeg en terug snaaide en terug in hetzelfde liedje terechtkwam en bleef aankomen. 

Nu met professionele hulp en een goede dosis motivatie ben ik er opnieuw aan begonnen.  De belangrijkste dingen die ik van Inne oppikte waren dat ik vooral rond de groenten moest werken die ik graag at, en vanuit daar vertrekken. En ook mijn gerechten groenterijker maken.  

Een voorbeeld:  

Vroeger: spaghetti met saus, gehakt en kaas – nu: volkorenspagheti met zelfgemaakte saus met meer groenten dan vlees en als vleeskeuze een minder vette soort (bv. Rundergehakt/veggie) 

Wat me ook geholpen heeft is om overdag genoeg te eten. (in de ochtend mijn skyr met granola, gezonde tussendoortjes enz..). Hierdoor heb ik voor de avondmaaltijd geen problemen met mezelf te overeten, wat vroeger wel het geval was.  

Inne vertelde me ook dat het met enkel op voeding letten ook kan lukken. Maar dat de combo voeding-beweging doorslaggevend is. Dus begon ik tijdens de lockdown met wandelen, dat kwam net goed uit omdat dit één van de enige dingen waren die nog mochten doen. Ik kocht mezelf een stappenteller en ik installeerde de wandelknooppunten app en probeerde dagelijks mijn 10k stappen te halen.  

Mijn conditie is samen met de gezonde voeding zo hard verbeterd dat ik mij nu een heel ander mens voel dan twee jaar geleden. 

Ik heb ondertussen de weg naar de fitness ook gevonden en heb terug energie die jarenlang is weggeweest. 

Alles klinkt rooskleurig maar er zijn ook momenten dat het wat minder gaat. Er komt een tijd van stagnering en soms ook een lichte stijging waardoor ik mezelf in twijfel trok. En op die momenten begin je weer aan jezelf te twijfelen. Maar ik heb ondertussen geleerd dat dat niet nodig is. Want gewicht is één ding maar je gezond voelen is veel belangrijker dan dat getal op de weegschaal. En als je gewoon verder doet volgt het gewicht uiteindelijk ook wel. 

Belangrijkste dingen: 

  • Bekijk het niet als een dieet maar als een levensstijl (ik heb nooit het gevoel echt op dieet zijn geweest) 
  • Zoek alternatieven voor de dingen die je graag eet (ze gezonder maken met meer groentjes enz.) 
  • Weekboodschappen inplannen met weekmenu (doe ik na twee jaar nog altijd) 
  • Het hoeft niet elke dag 100% gezond te zijn, eens genieten mag maar ik probeer meestal bewuste genietmomentjes in te lassen (bv. Minifrisco ipv klassieke magnums)